Wat mij betreft een interessant stukje ongeacht welke krijgskunst beoefend wordt.
Credit: kickboksmaterie.
www.kickboksmaterie.nl
10 vechters op een rij, wat onderscheidt mij?
Slecht nieuws! Hoe hard het ook klinkt en hoe graag je het ook niet wilt horen, maar het is op een gegeven moment echt over. Sorry, maar dat onderdeel van de sport is echt niet zo belangrijk meer, ondanks dat je er knetterhard voor hebt gewerkt. Het is op een gegeven moment een gegeven, maar wel een die wordt bijgehouden en verscherpt in de toepassing. Je moet het alleen nog maar als middel kunnen inzetten op welk (juist) moment dan ook en op de manier zoals je het hebt geleerd. Als het goed is heb je op een gegeven moment er genoeg van in je schuur staan. Ze hebben natuurlijk wel onderhoud nodig om ze niet onder je handen vandaan weg te laten roesten. Verwaarlozen is geen optie, maar zo centraal staan ze op een gegeven moment niet meer. Ze worden een middel en vervullen op den duur een ondergeschikte rol van het spel. Waar hebben we dan het over: technieken!
Probeer nu maar eens op je psychische tong te bijten in je hoofd en geen negatieve gedachten over deze uitspraak te hebben zoals “wat is dit een domme bekrompen uitspraak”, “hoe kunnen ze dit nu schrijven” en “die hebben geen verstand van kickboksen”. Ongeacht of het je wel of niet lukt om op je tong te bijten, wij raden je aan het artikel verder uit te lezen. Al is het alleen maar om te snappen welk punt wij willen maken over het feit dat technieken op een bepaalt moment een gegeven zijn.
Laten we bij het begin beginnen. Kickboksen is populair geworden, in allerlei vormen. De sport en zijn imago nodigt steeds meer mensen uit om het te gaan beoefenen. Echter wat veel mensen zich niet realiseren is dat vanaf dag één dat je gaat kickboksen er ook vanaf dat moment twee parallel lopende ontwikkelingen mee starten, namelijk een fysieke en een mentale ontwikkeling. Deze twee parallelle stromen van ontwikkeling wisselen elkaar continue af qua verdeling van aandacht en tijd over een periode heen. In het begin trekken ze samen hand in hand op met elkaar en zijn ze enigszins in evenwicht. De fysieke ontwikkeling eist uiteraard zijn aandacht op in de vorm van conditie opbouwen en technieken leren. Logisch, dit zijn vereiste middelen die je onder de knie moet krijgen om de sport te kunnen beoefenen. Maar zoals wij al aangaven is er ook nog die andere ontwikkeling die van meet af aan parallel loopt, namelijk de mentale ontwikkeling. Hierbij gaat het wat meer om basale mentale zaken die bewust en onbewust de sporter vormen in de beginperiode. In dit artikel verstaan wij onder mentale ontwikkeling de wijze van denken en voelen, manier waarop iemand de dingen ziet en benadert. Hierbij kan je in eerste instantie denken aan fundamentele zaken zoals de motivatie vinden om naar een training te gaan na een zware dag op werk of school, frustratie overwinnen omdat bepaalde technieken nog (steeds) niet goed gaan en de verzurende pijn verbijten omdat je trainingspartners verder zijn dan jou op conditioneel vlak.
Als we in gedachten de voorgaande ontwikkeling over een langere tijd heen trekken, zal de aandacht tussen die twee stromen op een gegeven moment onevenredig verdeeld zijn ten opzichte van elkaar. Niet in een keer, maar als een resultaat van allerlei kleine kantelpunten in het proces. Over welke kleine kantelpunten hebben we het dan precies? Hierbij kan je denken aan probleemloos een les uitdraaien, makkelijker trappen en stoten, minder spierpijn en een gevoel van opgenomen te zijn binnen de groep en sportschool. Het bereiken van deze mijlpaaltjes zorgt voor mentale boosters welke werken als verslavende aanjagers om door te gaan en door te groeien.
In de voorgaande schets van ontwikkeling van de twee stromen zit een vraag met een filosofisch gehalte verborgen, namelijk:
"Als we op een gegeven moment allemaal dezelfde technieken kunnen, waarin zit dan het onderscheidt?"
Als we de vraag dichterbij jou brengen, kijk dan eens naar jezelf en neem vervolgens allemaal trainingspartners in gedachten die nagenoeg hetzelfde kunnen als jij. Als je die mensen op een rij ziet staan en jij staat hier tegenover, stel je dan eens de kritische vraag:
“Hoe onderscheid ik mij nu eigenlijk van de rest?”.
Als je hier over na gaat denken zal je er op uitkomen dit nooit de technieken zijn, want dit zijn puur middelen die je inzet. Daar heb je op een gegeven moment een uitgebreide verzameling van staan in je schuur. Een lowkick is een lowkick en een stoot is een stoot en je op basis hiervan ga je geen onderscheidt maken met min of meer gelijkwaardige kickboksers. Op dat vlak ben je simpelweg één van de velen. Uiteindelijk zal je na lang nadenken tot de conclusie komen dat het gaat om het mentale aspect, het niet zichtbare gedeelte in de sport. Want in het fysieke domein kunnen jij en andere kickboksers een lowkick geven of een directe stoot. Wellicht trapt de een wat sneller of stoot de ander wat harder. Echter spelen in het mentale domein totaal andere zaken een rol. Deze ongrijpbare aspecten zijn niet voor een ieder hetzelfde qua vorming of betekenis die men hier aan geeft. Vanuit het menselijk perspectief zijn deze wel aspecten wel te (ver)vormen bij een ieder op een bepaalde manier in een bepaalde mate. Wij zijn daarom stellig van mening dat in ieder persoon een goede kickbokser huist, mits die persoon zich maar laat coachen op mentale aspecten en trainer over de capaciteit beschikt om een kickbokser op die cruciale mentaal aspecten te coachen.
Het leren van technieken is in dat opzicht dan makkelijk in vergelijking tot het mentale gedeelte. Als trainer kan je de techniek voordoen en de uitvoering op jouw manier toelichten. Als kickboksers doe je motorisch gezien de techniek na. Verder is er sprake van een beperkt aantal technieken welke in de basis door iedereen op dezelfde manier wordt uitgevoerd. Of we het nu hebben over een rechtse directe of middentrap, als je lang genoeg doortraint is het niet te vermijden dat je deze techniek je niet eigen hebt gemaakt. Maar het mentaal ontwikkelen van kickboksers op welk niveau dan ook, is een totaal andere tak van sport. Je bent als trainer bezig met het niet zichtbare, wat je niet voor kan doen met een oefening. Daarnaast is het zo dat er niet een manier bestaat om bij iedereen op dezelfde manier deze mentale punten te ontwikkelen. Het zijn allemaal individuen, dus er komt ook vaak nog een stukje maatwerk bij kijken om uiteindelijk mentaal daar te komen waar een kickbokser het verschil gaat maken. Voor een kickbokser betekent dit dat hij zich open moet stellen om samen met zijn trainer aan deze ontwikkeling en dus groei te werken. Alle vormen van bijvoorbeeld eigenwijsheid zal hij aan de kant moeten schuiven om ruimte te maken om te groeien. Hij zal moeten leren vertrouwen en geloven in het proces waaraan hij zich overgeeft, want niet voor iedereen even gemakkelijk is. Dit proces vergt andere kwaliteiten, waar menigeen zich in kan vergissen. Als je het beste uit iemand wilt halen is het dus niet alleen maar een kwestie hard slaan en stoten. Als je het beste uit jezelf wil laten halen is het een kwestie van luisteren en toepassen.
Stel dat we het onderscheidt concreet willen maken, dan kunnen we beginnen met een aantal basale mentale ontwikkelpunten te bespreken. Wij hebben voor het gemak een aantal ontwikkelpunten gekozen die ons inziens interessant zijn om te bespreken. Natuurlijk zijn er nog legio andere punten te vinden waarvan je iets kan vinden. Echter hebben wij een selectie gemaakt om niet verzand te raken in een onuitputtelijke opsomming van mentale aspecten en om niet verstrikt te raken in een saai theoretisch psychologisch verhaal hier omheen.
• Je moet over een gezonde dosis veerkracht beschikken als het even tegen zit
Het ontwikkelen van het mentale vermogen om (snel) een teleurstelling of teleurstellend moment een plek te geven en verder te gaan, is van cruciaal belang in de ontwikkeling van een kickbokser. Vaak is er weinig tijd om bij dingen stil te staan, de trein rijdt gewoon door of je wilt of niet. Een voorbeeld? Hierbij kan je denken aan het herhaaldelijk verkeerd uitvoeren van de volgorde van technieken op de handschoenen van je trainingspartner of pads van je trainer. Voordat je het weet moet je alweer beginnen aan je volgende combinatie. Als je nog teleurgesteld bent over de voorgaande serie, dan roep je onheil over jezelf af met het risico dat je ook de volgende serie in de soep laat lopen. Het wordt een soort van doorwerkende fout welke je niet kan gebruiken. Op dat moment is het goed als je over het vermogen beschikt om jezelf snel te kunnen herpakken en het foute patroon wat zich opdringt te stoppen /doorbreken. Dit is nog belangrijker als het gaat om een verkeerd getimede techniek zijn tijdens een partij, die door je tegenstander wordt afgestraft met een harde counter combinatie. Je hebt gewoon geen tijd om hier van te balen of gefrustreerd over te zijn. Het is een kwestie van accepteren en doorgaan, omdat je anders het patroon van een verliespartij in de hand werkt. Hoe beter de veerkracht, hoe makkelijker een kickbokser op koers blijft.
• Je moet het inzicht hebben ontwikkeld om te bepalen wanneer je trapt of stoot
Zo maar trappen en stoten kan op een geven moment iedereen, desondanks dat je over de technische uitvoering nog iets kritisch zou kunnen zeggen. Maar een techniek toepassen is simpelweg gereedschap pakken uit je schuur om er mee te beginnen te werken. Maar ja, als jou niet is geleerd hoe je je gereedschap op een bepaald moment kan of moet gebruiken, dan heb je niets aan je gereedschap toch? Hoe vaak moet je achter elkaar op een blok trappen om je te realiseren dat het niet werkt op die manier? Waarom toch een een “fancy” draaitrap bij goed in en uit bewegende tegenstander, waardoor de trap letterlijk en figuurlijk oplost in het luchtledige? Met het zien, aanvoelen en snappen wanneer je het beste bepaalde technieken kunt uitvoeren, kan je je als kickbokser duidelijk onderscheiden van de rest.
• Je moet niet onzeker worden als je een goede combinatie om je oren krijgt
Het over de tijd heen ontwikkelen van zelfvertrouwen is van cruciaal belang. Iemand die gelooft in zijn eigen kennen en kunnen, zal beter vechten dan iemand die twijfelt of ie het goede wel kan doen of wel durft te doen. Met het opbouwen van zelfvertrouwen kan niet vroeg genoeg worden begonnen. Dit is een belangrijk aspect in het proces van het ontplooien van en kickbokser. Geduld is een schone zaak in de meeste gevallen en met complimenten en positieve persoonlijke aandacht kom je al een heel eind om dit fundamentele aspect gestalte te geven.
• Je moet de discipline hebben om ook de laatste 5 push-ups te doen
Het is belangrijk discipline te kweken, want op sommige momenten moet je doen wat je niet leuk vindt, maar wel van je wordt verlangt door je trainer met de wetenschap dat je weet dat het nodig is. Discipline bepaalt vaak het verschil tussen trots en teleurstelling en tussen winst en verlies. Het is ons inziens te trainen, omdat het gaat om het conditioneren van je innerlijke stem. Dat is die stem in je hoofd die als een klein zielig medelijden wekkend kind tegen je aan begint te praten zodra je het moeilijk hebt. Wellicht heb je hem wel eens tegen je horen praten op moeilijke momenten met uitspraken in de zin van “zwaar he” of “stop maar hoor, genoeg gedaan”. Op dit punt kan een trainer streng optreden op een bepaalde manier om meer inzet vragen en via overtuigende uitspraken meer inzet afdwingen. Het gaat er uiteindelijk om dat je niet je hoofd laat hangen zodra het moeilijk wordt en je karakter kweekt om door te gaan waar je normaal maar al te graag zou stoppen. Met deze gedisciplineerde mentaliteit onderscheidt zich het kaf van het koren in het kickboksen.
Wat wij je graag willen meegeven via dit artikel is het feit dat een kickbokser kan worden gemaakt en gevormd. Als trainer kan je wellicht je voordeel met dit inzicht doen doordat je bewuster bent dat het mentale gedeelte gedurende de gehele periode zich ontwikkeld. Met andere woorden hier kan je dus ook invloed op uitoefenen. Daarnaast hopen wij dat je als kickbokser meer inzicht hebt gekregen over welke ontwikkeling je zelf doorloopt. Dat je je realiseert dat het niet alleen een kwestie is van stoten en trappen, maar dat mentale aspecten een cruciale rol spelen. Hier kan je dus zelf ook invloed op uitoefenen, door hier bewust mee om te gaan en aan te werken. Wij zeggen altijd:
“Wat je nu niet aanpakt, komt in de toekomst toch weer terug om te worden opgelost”.
Wij hopen dat je geprikkeld bent om verder over dit onderwerp na te denken en wellicht bewuster mee om te gaan om een antwoord op de vraag te vinden:
“10 vechters op een rij, wat onderscheidt mij?”
Alles om de sport naar een hoger niveau te brengen! Oeshhhh……