top of page
Ip Man Museum Foshan

Wat is Wing Chun?

Ip Man Memorial Hall

Wing Chun is een zeer unieke en wetenschappelijke vorm van Martial Arts een stijl van Kung Fu dat afkomstig is uit China.

De krijgskunst werd later verfijnd in Hongkong door wijlen Ip Man. Wing Chun's specialiteit is kort en dichtbij gevecht met behulp van snelle stoten en trappen met een strakke verdediging gecoördineerd door behendige houdingen en voetenwerk voor een snelle vooruitgang. De effectiviteit van deze vecht stijl wordt bereikt door goed gecoördineerde aanvallen met gelijktijdige defensie en vice versa. Door zijn doeltreffendheid zorgt deze krijgskunst voor een effectieve vorm van zelfverdediging. De leerling moet leren om de juiste hoeveelheid energie of kracht te leveren en zo ontspannen als mogelijk te blijven. De leerling zal leren om kracht en sterkte te overwinnen met het positioneren en vrij draaien dan met kracht te bestrijden.

Syllabus van de Vechtkunst

Er zijn verschillende delen van het Wing Chun-systeem. Het leren van deze stijl van Kung Fu vereist kennis van Chi Sao, de handvormen, de wapens, dummy vormen en sparring.De principes, theorieën en technieken van Wing Chun zijn gebaseerd op de drie handen vorm en de houten dummytechnieken. Training begint met Sil Lim Tau (klein idee), Chum Kiu (brug zoeken), Biu Gee (stekende vingers). Dan zal de serieuze leerlingen de Muk Yan Jong leren; (houten pop), Lok Dim Boon Kwan (zes-en-een-halve punt) en ten slotte Baat Cham Dao (achtsnijdende dubbele messen).

wing chun_kung fu_edited.png
2019-09-12 13.38.02-1.jpg

Chi Sao

Uniek aan Wing Chun is 'Chi Sao' (of Chi Sau), een vorm van training om je technieken en theorieën die je tijdens je training leert, te ontwikkelen en in praktijk te brengen. Chi Sao leert en helpt de student om een​​responsieve reflex te ontwikkelen, samen met een goede positie, hoe je de kracht van je tegenstander kunt overwinnen, het gebruik van energie corrigeert en gebruik  maakt van de kortst mogelijke afstand tussen jou en je tegenstander. Chi Sao zal ook helpen met gevoeligheid, of "reageren op gevoel in plaats van zicht". Daarnaast helpt Chi Sao leerlingen om te leren reageren op onvoorspelbare bewegingen omdat er geen set vooraf gedefinieerde bewegingen zijn.

Kung Fu Lineage

Ip Man gaf les aan veel beroemde krijgskunstenaars, waaronder wijlen Bruce Lee. Ip Man's zonen Grootmeesters Ip Chun en Ip Ching en hun student Samuel Kwok. Deze lineage kan zijn geschiedenis terugvoeren naar de oorsprong van Wing Chun. Het was Ip Man's droom om de Chinese krijgskunst Wing Chun een zeer gerespecteerd vechtsysteem te maken over de hele wereld, en door collegegeld van zijn zoons heeft Samuel Kwok de afgelopen vijfentwintig jaar zijn rol gespeeld . Samuel Kwok heeft geholpen om Wing Chun vandaag op de voorgrond te plaatsen in de vechtkunstenpraktijk. Grootmeester Kwok heeft een aantal geweldige Wing Chun-boeken geschreven en veel Wing Chun-video's en -dvd's gemaakt die studenten over de hele wereld helpen hun Wing Chun te verbeteren. Er zijn vele vechtsportscholen en instructeurs wereldwijd. Veel van de Sifu's op deze scholen hebben veel van hun begrip van de kunst te danken aan de invloed van Samuel Kwok's leer van de traditionele Ip Man-stijl Wing Chun Kung Fu .

Wil je meer lezen over Wing Chun?

diverse media GM Samuel Kwok
foto GM Samuel Kwok

"Wing Chun is not a game.
It’s for survival…for fighting!"

- GM Samuel Kwok -

Grandmaster Samuel Kwok

Master Samuel Kwok werd in 1948 in Hong Kong geboren als zoon van een kerkminister. Zijn interesse in de vechtkunsten begon al op jonge leeftijd, zijn eerste ervaring was in White Crane Kung Fu, onder leiding van zijn oom Luk Chi Fu. Zijn Wing Chun training begon voor het eerst in 1967 onder Chan Wai Ling in Hong Kong.In 1972 kwam Samuel Kwok naar…

bottom of page